Saját önismeretem folyamata

Saját utam az Integrál Akadémiáig két-három éves kereséssel kezdődött. Ekkor már emberekkel foglalkoztam jó ideje, túrákat vezettem, oktattam, edzősködtem. Ahogy az embereket figyeltem, elkezdett érdekelni az összefüggés a viselkedésük miértje, a belső motivációjuk, és családi mintáik között. Így döntöttem el, hogy többet akarok tanulni a lélek működéséről, hát irány a pszichológia alapképzés – gondoltam.

Igen ám, de miután a klasszikus pszichológiai képzés tematikáját megismertem ugyanazt a problémát láttam, mint az edzőképzésben. Kevés gyakorlati oktatást és a legújabb irányzatok, elméletek mellőzését. Csalódott voltam. Éheztem a spiritualitást, de tisztán akartam róla tanulni és a pszichológiai könyvek sem elégítették ki a lélekhez kapcsolódó tudásszomjamat. Ekkor egy kedves ismerősöm, mentorom, a figyelmembe ajánlotta az Integrál Pszichológiát. Teli találat! Szintézis, rendszerben gondolkodás, tananyagba épített önismeret, rengeteg gyakorlati tudás és spiritualitás – pont amit kerestem.

Az Integrál tanácsadóvá válás során, valós önismereti, terápiás és személyiségfejlődési utat jártam be. A különböző vallások és pszichológiai elméletek ismeretén túl, három éven át csoportos és egyéni terápiába is jártam.

Lehetőségem volt megtapasztalni spirituális élményeket enyhén módosult tudatállapotban, például a Holotrop légzéssel. A képzés teljesítéséhez szükséges elvonuláshoz a 10 napos Vipassana meditációt választottam, mely maradandó személyiségformáló utazásnak bizonyult. De mi is az Integrál szemlélet és az Integrál Pszichológia? Az alábbiakban  röviden kifejtem.

Az integrál szemlélet kialakulását a Transzperszonális Pszichológia előzte meg. Ez az irányzat fogadta el elsőként az ember spiritualitás iránti igényét, s lényének spirituális mivoltát. Az egészséges ember kiteljesedésével, az egón túl nyúló tapasztalatokkal foglalkozik. A világhírű amerikai filozófus és író, Ken Wilber ennek az irányzatnak hatására alkotta meg az Integrrál Pszichológiát, mely minden más korábbi irányzat létjogosultságát is elismeri. Összegzi a keleti és nyugati tanokat, a régi és modern kori ismereteket, ötvözi a tudományt a spiritualitással. Azóta is folyamatosan fejlődő, önálló irányzatot képvisel a pszichológia világában. Wilbert a hatvanas években alakuló Transzperszonális Pszichológia legjelentősebb képviselőjeként tartják számon, művei napjainkban világszerte megjelennek. Sokan korunk egyik legjelentősebb gondolkodójának tartják.

Az integrál szemlélet egyszerre kelet és nyugat szintézise. A keleti spiritualitásnak is helyet enged rendszerében, elismeri a tradíciókat, de tudományos szemüveggel rendszerezi és vizsgálja azokat. Így tudomány és spiritualitás, vallás és misztika szintézise is. Test és elme, egyén és társadalom integrációja. Egyszerre alkalmazza a nyugati pszichoterápiás, pszichológiai ismereteket, a spirituális bölcseleti hagyományok tudatról szóló tanításaival. Rendszerbe helyezi azokat a személyiség, egó, valamint a spirituális fejlődés szempontjából. Az így kapott teljes spektrumú emberképet alkalmazza az élet minden területére, úgymint a gyógyítás, az orvoslás, a pszichoterápia, a coaching, a közgazdaságtan, az üzleti élet, az ökológia, a politika és a művészet területeire. A teljes spektrum holisztikusságot jelöl, amiben az ember által máig elérhetővé tett ismeretanyagot és tudatfejlődési szinteket, irányzatokat, valamint az emberre ható tényezőket egy rendszerben taglalja. Az integrál szemlélet hátterében több száz, az előbb említett rendszer és sok ezer szakirodalom módszeres és szisztematikus összevetése áll. 

A szemlélet egy igen fontos tényezője, hogy az ismert területek között megszokott versengést egyenlíti ki, mivel az integrál szemlélet szerint mind megállja a helyét. Minden kutatás egy másik nézőpontot mutat be, mely önmagában érvényes, és megfelelő módon összerendezhető, integrálható.

Kitekintés:

Az integrál szemlélet népszerűsítése és gyakorlatba történő átültetése érdekében a kilencvenes évek végén megalakult az Egyesült Államokban az Integral Institute (Integrál Intézet). Így a pszichológia világában kb. 2000 óta beszélnek az Integrál Pszichológiáról, mint önálló irányzatról. Az Integral Intézettel együttműködve a kaliforniai John F. Kennedy University és a Fielding Graduate University 2006. szeptember óta, egyetemi képzés keretén belül oktatja az integrál szemléletet és annak gyakorlati alkalmazását. Hazánkban szintén 2006 óta lehet Integrál Pszichológiát tanulni, mely egy független felnőttoktatási intézet hároméves képzéseként fut, Integrál Akadémia néven. Fontos megemlíteni, hogy a világ egyik legfontosabb Integrál rendezvényét Magyarországon rendezik! Itt olvashatsz róla bővebben: www.integraleuropeanconference.com

Tanácsadáshoz, Integrál szemléletű önismereti utad megkezdéséhez kattints ide

Forrás: http://www.integralakademia.hu Gánti Bence, Az integrál pszichológia képzés oktatási anyagából.

Ken Wilber Integral Psychology,  Shambhala Publications Inc,2000.

(Visited 445 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.