Alkalmazott táplálkozás tudományi ismeretek 2. rész

Én azt vallom, hogy egy témát csak tudományos oldalról közelíteni egyszerűsítés. A kizárólagosság árnyalja a végeredményt. Több elmélet és megközelítés jól megfér egymással kéz a kézben, ha jól van rendszerezve.

Amikor igazán elmélyedünk a táplálkozás tanulmányozásában, gyakran érthető hogy a tudomány miért beszél a kollagénről, a mama miért főzte bele a marha csontot az erőlevesbe vagy a sushi mint főtt, majd hűtött rizs miért tartalmaz több számunkra fontos keményítőt. Az igazán egészséges, és a valóban ártó dolgokat a nagyi, a tudomány és a természet is megmutatja mindössze más megfogalmazásban. Viszont a rossz megszokások és a hatékony módszerek között csak elegendő tudás segítségével lehet eligazodni.

Ha egy étrend túl szélsőséges annak lehetnek rövidtávon pozitív hatásai, ellensúlyozhatja a korábbi toxikus étkezés hatásait. Egy ideig… Azután hiányokhoz és az egyensúlyból kibillent állapothoz vezet, amit egy újabb szélsőségre váltást eredményez. A megoldás újra középen lesz.

A Táplálkozás-beállítás tanfolyami anyaga nem a szokványos fehérje, szénhidrát, zsír és vitaminok/nyomelemekről szólt kizárólag. Olyan irányt vettünk, ami ennél részletesebb. A tudomány friss, és ezt hangsúlyozom friss tanulmányait használtunk a következtetések levonására. Adott tápanyagok részei milyen összefüggésbe hozhatók az egészséggel vagy betegséggel. Miért kell megnézni, mi van a vitaminod hátuljára írva, ha azt szeretnéd hogy fel is szívódjanak belőle a hatóanyagok. Miért áztatjuk a hüvelyeseket és miért kellene a magokat is stb. Cél keresztben a hobbi vagy egészség sportolók voltak.

Egy étrend magában nem megoldás ha nem társul hozzá életmód váltás.

Bármilyen fájó is mind felelősek vagyunk azért, hogy milyen egyészségügyi állapotban leszünk 5-10-15 év múlva.

Én kifejezetten a még egészséges emésztő rendszerű emberek állapotának megtartását tűztem ki célul, így családomét is. Viszont nem lehet el menni a tény mellet, hogy bizonyos gyógy étrendek alkalmasak lehetnek szezonálisan, vagy kúraszerűen az egészség megőrzésére is, nem csak visszaállítására. Viszont fordítva nem igaz! A gyógy-étrendek tartós alkalmazása hosszútávon káros lehet. A már kialakult szervi elváltozások esetén (a bélflóránk is egy „szerv”) érdemes magunkat képezni és szakértővé válni a saját betegségünkben.

Magyarországon élve az alábbi 4 területet mindenképpen vizsgálni kell:

  1. Nem mondom hogy mind, a közel 1 millió regisztrált cukorbeteg, csak táplálkozás miatt lett cukorbeteg. A helyes ételek megválasztásával nem jutott volna idáig ez a szám. Ha egyetlen dolgot tehetsz az legyen a biztonságos keményítőkre váltás pl: édes burgonya, rizs, krumpli, bulgur, hajdina, köles, quinoa, esetleg áztatott barna rizs, ha hozzá tudsz jutni jam gyökér. (továbbiakért kutass, olvass: Tökéletes Egyészség Diéta, Foodmap-ok,stb.) Csökkentsük az ultra feldolgozott ételek fogyasztását! Értsük meg hogy a mikrós pizza, és a töménytelen szénhidrát, valamint az üdítők üres kalóriái ott vannak a minden napjainkban. De miért?
  2. Omega 6 fogyasztás, vagyis a növényi margarin és sütőolaj teljes elhagyása, bizonyos zsíros színhúsok ritkítása az étrendben. Ott van helyette a kókuszzsír a vaj (ghi). Az Omega6 túlzott bevitele és az ehhez társuló alacsony Omega 3 (halak, tengeri herkentyűk, néhány belsőség) zsírsavak arányának felborulása játszik szerepet a szív és keringési betegségek kialakulásban, koleszterin szint problémákban.
  3. Kritikusan alacsony rost és D vitamin bevitel. Mo-n az átlag rost fogyasztás napi 15g. Az egészségügyi alapérték óvatos becsléssel is 30 grammnál kezdődik. Valóban ZÖLD-séget és rezisztens keményítőket a tányérokra! A magasabb rost bevitel több folyadékot is kíván így talán a hidratáltsági állapot is normalizálódhatna, persze nem cukros üdítőből, hanem vízből, némi teából, és bogyós gyümölcs színanyagát tartalmazó sűrítményből. D vitamin: nem nehéz, ősszel és télen a kevés napsütéses óra és a zárt helyen időzés miatt ezen az égövön kötelező. Lágyzselatin vagy cseppes verzió.

Nem kell élsportolónak lenni, sőt…

4. Aki rekreációs, egészségügyi, élvezeti célból mozog vagy évi 1-2 versenyen, rendezvényen részt vesz, az óriási lépést tett saját egészségéért. Tudni ki kell, hogy az alacsony intenzitású heti 2X40perc mozgásnak is van pozitív hatása az immunrendszerre, emésztésre, hormonháztartásra, nyirok rendszerre, keringésre, a nem mozgó populációhoz képest! Mit jelent ez? Azt, hogy ha igyekszünk oda figyelni a táplálkozásunkra és sporttal egészítjük ki, megsokszorozzunk az esélyünket egy jó életminőségben töltött életre. Az emberi test nem heti 2-3x egy óra mozgásra van beállítva, de most a 21.század nyugati világában ha valaki ennyit időt szakit a mozgásra már örülünk. Minden a testedbe és az egészségedbe fektett energia több mint a semmi!

Zárásként

Képesnek kell lenni kimondani, hogy még nem értünk mindent, és nem ismerjük az összes táplálkozással kapcsolatos folyamatot, összefüggést. Viszont egyértelműen vannak tények, amiket nem lehet megkerülni. Ezeket a tényeket ebook formátumban igyekszem mihamarabb elérhetővé tenni.

Bármilyen kérdéssel bátran fordulj hozzám!

Hivatkozások / További hasznos olvasmány, ha szeretnél elmélyedni a tudatos táplálkozás dzsungelében!

Mezei Elmira Bartha Ákos Alacsony FODMAP-étrend Jaffa Kiadó, 2019

Shou-Ching Jaminet Paul Jaminet Tökéletes Egészség Diéta Jaffa Kiadó, 2013

Low-intensity Exercise Accelerates Wound Healing in Diabetic Mice.Keylock T et al. Wounds. (2018)

Low intensity resistance exercise training with blood flow restriction: insight into cardiovascular function, and skeletal muscle hypertrophy in humans.Park SY et al. Korean J Physiol Pharmacol. (2015)

Two Stories about Diet and Diabetes in Europe. Foley PJT, Gunson JTS, Baumann SL. Nurs Sci Q. 2020 Jan;33(1):85-90.

(Visited 384 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.