Az olyan fogyni vágyók, akik egyik diétából a másikba csapnak és nem jönnek a várva várt eredményeik általában 3 hibát biztosan elkövetnek:

1. A napi rutin és a cirkadián ritmus

A fogyásod egyik alapvető gátja az lehet, ha nincs elég minőségi alvás, és teljesen rendszertelen az étkezésed, pihenésed. Az éjszakába nyúló kék fény terhelés rontja a melatonin termelést így az alvás minősége, a növekedési hormon szintje és a sejt regeneráló szakasz is elégtelen lesz, vagyis a szervezeted stresszben tartod. A stresszre pedig könnyen energia raktározással válaszol a test így készülve a nehezebb időkre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak a mindennapok okozta krónikus stresszre, vagy rossz szokásainkra: a kampányszerű munka vagy tanulás, a rendszertelen táplálkozás, a tévé mellett történő elalvás mind negatívan hathatnak.

2. Csak a kalória mennyiséggel foglalkoznak

És még jobban is néz ki.

A hosszú távú egészség és a jojo efektus elkerülése szempontjából elsődleges fontosságú, hogy a bevitt kalóriák mennyiségének megnyírbálása előtt a bevitt táplálék minőségét tegyünk rendbe. Az elhízás sokszor ugyanis egy vagy több tápanyag hiánya. A tested jelez hogy éhes vagy, te pedig ezért eszel. De mivel valamelyik ásványi anyagot, vagy vitamint nem viszel be kellő arányban, eszel még mert éhes vagy, rosszabb esetben fornettit, meg pizzát, ami szintén nem túl értékes üres kalória. A kívánt táplálék megint csak nem lesz benne. Egyszerűsítve: tápanyag hiány is okozhat elhízást. Ha valaki mindenképpen számolni akar a minőségi alapanyagokra váltás ugyan akkora mennyiség esetén napi szinten 150-250kcal-al tartalmazhat kevesebb cukrot és „rossz” zsírt így a minőség javítása az egészséges fogyás mértékét is be állíthatja persze mozgás mellett. Azt se felejtsük el hogy akik régóta túlsúllyal szenvednek az állandó magas inzulin szint miatt rezisztensebbek rá és a leptinre is. Vagyis a puszta kalória nyírbálás nem fog segíteni rajtuk.

3. Zsírok vagy szénhidrátok túlzott démonizálása

Minden esetben az arányok számítanak. Néhány alapelv: A táplálkozással bevitt összetett szénhidrátok mintegy 85-90 százalékának glükóznak, legfeljebb 15% pedig gyümölcscukornak kellene lennie. Emiatt a keményítőket előnyben kell részesítenünk az egyszerű cukrokhoz képest.

A legjobb és biztonságos – vagyis glutén mentes – keményítő források a teljesség igénye nélkül: burgonya, édesburgonya, paszternák, sütőtök főzőbanán, rizs, köles, quinoa, hajdina, jam, tápióka, barnarizs, (áztatás!) kiegészítve pár száz grammnyi cukor tartalmú egyéb növénnyel, répafélével, bogyós gyümölcsökkel, éretlen banánnal.

Nézz utána az Omega 3 és 6 zsírsavak arányairól szóló írásoknak, tanulságosak. Ha sütés főzéshez zsiradék: akkor kókusz olaj magas közepes láncú zsírsav tartalma miatt (MCT). Az olajos magokat mértékkel fogyasszuk magas Omega 6 tartalmuk miatt.

A tapasztalat azt mutatja hogy minden lépés számít! Ha elsőre csak egy egészséges alap elvet tudsz beépíteni építsd be azt! Pont 1-el több mint eddig!

Segítek ennek az első lépésnek a megtételében! Jelentkezz be most a személyes tanácsadásra!

(Visited 367 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.