Ez az írás kezdőknek és közép haladóknak hasznos. Több éves edzés múlttal vagy profi szinten más faktorokat kell figyelmebe venni.

Ha van egy jól bevált edzés programod amit imádsz, 1 de maximum 2 hónap után kénytelen leszel nehezíteni vagy változtatni, ha tovább akarsz erősödni. Ugyanis a tested az alkalmazkodásra lett tervezve, így gyorsan megszokja a terhelést. Mivel az izmokat fenntartani plusz energia csak annyi izmot fog megtartani, amit muszáj neki az adott terhelés leküzdésére.

A másik dolog hogy javul az agy-izom összeköttetés, vagyis kialakul az idegrendszeri alkalmazkodás is. A tested a szükséges minimum energiával akar megoldani mindent, ez evolúciós fejlődésünk és túlélésünk kulcsa volt.

1. pontban a gyakorlataid minőségét kell felülvizsgálni (sérülés elkerülés szempontja miatt is). Amikor a kivitelezés és a mozgás tartomány is elégtelen akkor nem várhatjuk az izmainktól hogy fejlődjenek.

2. Edzés napló. Lehet egyszerű füzet vagy profin szerkesztett excell. A lényeg ugyan az. Az adott nap teljesítményét be tudot írni így edzésről edzésre motiválhatod magad és ahogy fejlődsz könyebb lesz hatékonyan változtatni a programon. Lehetetlen az összes sorozat számát, alkalmazott ellenállást, szubjektív nehézséget és feljegyzéseket észben tartani.

3. Az edzés terved fókusza. Az ismétlés számok és az alkalmazott ellenállás (saját testsúly vagy súlyzó) arányát az alacsonyabb ismétlés számok és nehezebb gyakorlatok irányába kell eltolni, ha erősödni szeretnénk – teljesen kezdőknél ezzel még nem kell foglalkozni.

4. A következő szinten kell elkezdeni számolni és mérni. A heti és havi volument akár fő izom csoportokra bontva. Tanulni. Olvasni. Kérdezni. Kipróbálni.

Például ha simán megy 20 szabályos fekvőtámasz, akkor rakd fel a 2 lábad egy padra vagy székre máris nehezebb lesz. Vagy ha 60kg-mal guggolsz 8-at úgy hogy még 2-őt bírnál akkor próbáld meg 70kg-al az 5 öt.


5. Amennyiben a fentiek mind stimmelnek még 2 dolog hátráltathatja az erősödésed.
A táplálkozásod elégtelen mind mennyiségi és minőségi szinten.
Felborult a cirkadián ritmusod (így a felborult hormon termelés) és az ez által kialakult folyamatos stressz és nem elég pihentető alvás gátol meg a fejlődésben. Nagyon sok kezdő esetében az alapokat kell első sorban rendbe rakni. Ilyenek az alvás, pihenés, kék fény terhelés, cirkadián ritmus.

Stabil alapokra vágysz? Elakadtál a fejlődésben? Akkor keress meg, garantáltan megtaláljuk a megoldást a problémádra! info@czimmerpatrik.hu +36306527969

(Visited 48 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.