Mielőtt súlyokkal megterhelnénk a testet, a mozgás alapokat kell rendbe tenni.

  • Le tudsz guggolni teli talpon? (sarkak a földön)
  • Hanyatt fekvésben a nyújtott karjaidat a füled mellé tudod emelni?
  • Mekkora a legnagyobb terpeszállásod?
  • Képes vagy 5 darab szabályos fekvőtámaszra?
  • Próbálták általános iskola óta kézen állni?
  • Végeztél valaha húzódszkodást?
  • Tudsz még mászni a földön?

Mi a te válaszod ezekre? De őszintén! 😉

Szakmai körökben él egy mondás mi szerint „az erő maga a korrekció”. Én ezzel nagyon egyetértek, de ennek az erőnek az alapja egy stabil mozgás bázis. A sorrend nem felcserélhető! Bizonyos alap képességek amik anatómiai szemszögből tekintve, mindenki számára elérhetőek. Az életmód, a nem megfelelő sport technika, vagy a mozgás teljes hiánya ezeket a képességeket lassan, de biztosan kioltja.

Minden olyan mozdulat, ami kompenzálja egy ízület vagy egy izom diszfunkcionalitását energia többletbe kerül, másrészt pedig mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet.

Minden olyan mozdulat, ami kompenzálja egy ízület vagy egy izom diszfunkcionalitását energia többletbe kerül, másrészt pedig mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet.

Emlékszel, amikor utoljára kiment a bokád és a másik lábadra terheltél majd az is megfájdult valahol? Kompenzáltál. Nos, ez sok esetben kisebb mértékben történik és aki nem figyeli a testét, netán nem sportol egyáltalán, az biztosan nem veszi észre. Évek múltán a felsőháta begörbül, a vállak előre esnek, az alsó háti görbület kiegyenesedik, és ekkor jön rá az illető, hogy baj van.

Sajnos amennyi energiát raksz a testedbe, annyit vehetsz ki…

És ez a kor előrehaladtával egyre fókuszáltabb, minőségibb munkát igényel, nem igazán mennyiségit.

A legutóbbi 10 edzettem közül, 8 ért el olyan eredményt a kezdeti FMS (funkcionális mozgásminta szűrés) teszten, hogy 1-3 hónapos gyógytornával kevert korrekciós munkát kellett végezni, mire célkeresztbe vehettük az eredeti célt.

De mit kaptunk cserébe? Szikla szilárd alapokat! Olyat, amit bátran meg merünk terhelni külső ellenállással. Ahol a sport vagy hétköznapi mozgások közbeni sérüléskockázat minimálisra csökken.

Ezen alapok nélkül, kettő akadály szokott fellépni.

  • az egyik a sérülés veszély. Nem csak az, amikor baleset történik, hanem valamit szépen lassan tönkreteszel az egyirányú hibás terheléssel.
  • a másik a „fal”. A „fal+, ami akkor jön el amikor a hibás berögzült rossz technika miatt nem tudsz tovább fejlődni. Amikor még sí-oktattam, a haladó felnőtteknél visszatérő probléma volt, hogy a „fal” miatt nem tudnak tovább fejlődni. Öt lépést vissza kellett lépni és újra építeni.

Az testarányok figyelembevétele mellett, eddigi észrevételem alapján a sajátsúlyos alapgyakorlatok adják a legtöbbet! És akinek az a célja, hogy sokáig mozgásban maradjon, nem is kell féltétlenül tovább haladni heti 2-3 teljes testet átmozgató sajáttestsúlyos edzésnél, a megfelelő nyújtást, és hengerezést bele értve. El lehet rontani ezeket? El lehet. A még nagyobb baj hogy a nem megfelelő kivitelezés és az apró trükkök kihagyása megállítja a fejlődést. Ha teljesen kezdő vagy szánj energiát egy edzőre!

Régen sok kritika érte a Fegyencedzés című könyvet, de tulajdonképpen az egyik legjobb „zero to hero” alkotás volt, edzői kontakt nélkül. Mert nagyon nehéz mozgást tanítani online vagy könyvből, mert azonnali korrekció és a személyre szabottság elveszik a gépezetből.

Ha fogalmad sincs a testedről, és edzővel sem akarsz dolgozni, akkor nagy valószínűséggel a sajátsúlyos gyakorlatok és az ehhez szükséges erő, számos tartás hibád és fájdalmadat száműzni fogja.

Ha a lap tetején lévő kérdésekre nagyrészt nem a válaszod, akkor az anatómia potenciálodat egyáltalán nem használod ki.

Beleszülettél egy testbe, amit szép lassan elhasználsz, csak az a baj, hogy ebből nem lehet újat venni. Erőfeszítéssel verítékkel viszont 80-90%ban visszanyerheted a funkcionalitásod.

És ehhez nem kell 100 kilókat emelned a földről, és futópadon éjszakázni. Sőt!

Csak mozgatni a tested a saját súlyával lehetőleg teljes ízületi mozgás tartományon!

Guggolás, Húzás, Tolás, Fejfölötti munka, Törzs stabilitás.

És mi van akkor, ha te fel akarod emeli azt a 100kilót?

Azt is lehet! Még többet is… Keresd meg azt az edzőt aki elkísér!

(Visited 172 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.