Mi az a bikefitting?

Röviden megfogalmazva a kerékpár beállításainak összeillesztése, a pilóta anatómiájával. Technikai sportokban elengedhetetlen. Nem csak a sportoló fizikai felkészültsége számit hanem az eszköz technikai színvonala. Ember és gép kapcsolata.

Milyen céllal?

Egy jól sikerült beállítással, azonnal kapunk néhány extra watt teljesítményt, bármilyen kategória sportolója, vagy hobbystája legyél. Vélhetően az ülés pozíció is kényelmesebb lesz az állítás után. Így az erő, hatékonyság, kényelem triumvirátus maximumát hozhatod ki. A jó pozíció kényelmesebben tesz gyorsabbá és fontos a sérülés megelőzésben is.

Mindenképpen célszerű kiegészíteni ülőgumó távolság méréssel, hiszen így a hátsó felednek és a bringázási stílusodnak megfelelő nyerget választhatsz. Ebből is létezik szuper pontos, elektromos verzió.

Hogyan vehetsz részt ilyen mérésen?

Néhány évvel ezelőtt számos mérést, és hosszas számolgatást kellett végezni. Ami kevésbé volt pontos és nagyon költségesek voltak az applikációk is.

Két út áll előtted:

Keresel egy profi bikefitting masinát és stábot, ahol fix díjért segítenek beállítani a bringád. Profi!
Itthon ilyen a: https://www.velencebike.hu/bikefitting

Számos budapesti szolgáltató is elérhető a témában.

Ebben az esetben a következő folyamaton mész keresztül:

  1. *A statikus mérőeszköz gyors, hatékony megoldást nyújt, amellyel könnyedén beazonosíthatjuk a legideálisabb kerékpárt a pontos anatómiai dimenziók alapján.
  2. Az úgynevezett pozíció szimulátoron a lézertechnika segítségével könnyedén beállthatjuk a korrekt méreteket. A pedál analizátorral validálhtjuk a beállításokat, illetve fi nomhangolhatjuk a méreteket. A kifejtett erők folyamatos, 3D-s vizualizációja teljes mértékű mozgás analízishez segíti a szakembert.
  3. A legmagasabb technológiai színvonalat képviselő mozgás analizátorunk a rendszer utolsó eleme. Az igazán nagy pontosságot biztosító 3D nalízis szemzorokat a Simano Dynamic Laboratórium fejlesztette, hogy minden szakemebr számára elérhetővé tegye az elérhető legprecízebb, leghatékonyabb dinamikus beállításokat
    *Forrás: https://www.velencebike.hu/bikefitting

A másik lehetőség:

Keresel egy appot és belevágsz az ismeretlenbe. Vannak boltok, edzők akik ez alapján állítanak és a kellő szakmai tapasztalattal, ez is szuper eredményt hoz! Persze némi anatómiai, és kerékpár ismeret nem árt…

A kiindulás beállításai

Ez esetben kell egy görgő és a bringád. Mérő eszköz és lehetőleg tablet. Matricák, néhány szerszám és kísérletezési vágy.

Az állítás első lépcsője: analízis

A sor nem bonyolult. Analizis, értékelés, állítás. És ezt addig ismételjük amíg az app segéd krafikonjai és a sportoló saját élménye a legjobb nem lesz!

Ha érdekel a téma, vagy van tapasztalatod a témában oszd meg velem, vagy írj egy emailt!

(Visited 593 times, 2 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.