Nem feltétlen!

Tomi testnevelés-biológia szakos egyetemista, mellette dolgozik és újra sportol. Igazi gyorsan fejlődő típus.

Kiinduló pontunk az volt, hogy néhány éve nem mozog rendszeresen a munka-egyetem kombináció romló fizikai állapotot hozott ki. Próbálkozott csoportos órákkal, de ahogy felment a pulzusa rögtön jött a szédülés, rendszerint hányás. (Ebbe most nem mennék bele viszont, mint később kiderült részben a magas lipáz szintjének is köszönhetően)

Elvégeztük a szokásos kibővített FMS tesztet, a megszokottnak mondható comb hajlító rövidülés és vállöv előre esés megvolt. Jelen esetben a legnagyobb nehézség az volt, hogy 140-150-es pulzus fölé nem igazán mehettünk!

Megkértem Tomit vegyen egy pulzusmérő övet és rakjuk rá bármilyen telefonos applikációra, hogy követni tudjam, mi történik. Ahogy Ő fogalmaz elkezdett „kopogni” rögtön elvettük a terhelést.

Így az alapozás után adott volt, hogy menjünk erőemelés irányába hiszen a rövidebb nagy volumenű szettek között több a pihenő idő, így a pulzus megnyugvás is nagyobb.

Azt vettük észre, hogy szépen lassan tolódik ki a plafon. ahol a rosszullét kezdődik, és minden második edzésbe becsempésztem egy kicsit magasabb intenzitást.

Most, nem egész 5 hónap után, ott tartunk, hogy képes végig tolni egy magas intenzitású edzést, de kifejezetten utálja!
Hogy mi az, amit szeret?

A súlyemelést, a szigorú értelembe vett erő elemeket.

Kezdők alkalmazkodása néha hihetetlen, de nem egyszer volt olyan hogy 10-15%-ot emeltünk a felhúzás 3 ismétléses szériáján 1 hét alatt!

Tomi a 70 pár kilogrammjával, most ezzel a rövid közös munkával is saját testsúlya felett guggol, egykezes fekvőtámasz rávezetőket csinál, húzódzkodik, és már bőven átlépte a 110kg-ot felhúzásban szinte tankönyvi kivitelezéssel…

Mit akarok ezzel mondani? Véletlenül sem azt, ha nem bírod szusszal, akkor erőemelj! Hiszen ott is kell ám tüdő kapacitás rendesen!

Azt akarom mondani, hogy következetes munkával mindenen lehet javítani. Még heti 2x 1óra edzéssel is. Az hogy kinek mi a célja egyedi. Tominak most éppen az, hogy a nagy sörös hordó vállon menjen ki a raktárból. „Easy” ahogy mondaná…

(Visited 94 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.