Avagy a gördülő és terápiás cipők

A terápiás, kényelmi és gördülő cipők az elmúlt évtized leforgása alatt gombamód szaporodtak. Létrejöttek olcsóbb és kifejezetten drága modellek. Lettek saját tapasztalatok, jók és csalódások egyaránt. Érdemes-e újra nekifutni és megnézni mit tud a mai technológia?

Mint a legtöbb egészségünket támogató eszköz esetében, itt sem az árral kellene kezdeni.

Vizsgáljuk milyen valós minősítéseket, szakvéleményeket kapott az adott gyártó. Főként azt, hogy kik hordják és milyen célból?

Ismerünk olyat, akinek bevált?

Én igen! Sérülés után is van tapasztalat és hosszú távú megelőzési célból is. Sőt, mozgásminta szűrésen a törzsstabilitás egyértelműen jobb a ilyen eszközt használók javára!

A legjobb benne, hogy az aktívan magadért tett órák számát drasztikusan segítik megnövelni ezek a cipők, segédeszközök. Én, mint preventív vagy rosszabb esetben, mint rehabilitációs eszköz tekintek ezekre a lábbelikre.

Eszközre, nem divatcikkre.

Több edzettemmel vért izzadunk mire a törzsstabilitás és a mélyháti izmok fejlesztése miatt végre szabadulnak a derék és egyéb fájdalmaktól. De 7, egyenként 24-órás napból, örülök ha 3×1 órát látok valakit. És ez az az óraszám, amit egy ilyen, megfelelően kiválasztott lábbeli megemel. Mégpedig úgy, hogy járás vagy talpalás közben az instabil talpi felület miatt állandó stabilizálásra kényszerít. Mintha egyenletlen talajon járnál. Így a sokaknál elgyengült deréktáji, csípő és mélyhát izmok állandó ingert kapnak járás közben. Persze az első héten erős izomlázad lesz, aztán elmúlik, és a tested adaptálódik. De nem a passzivitáshoz, hanem az aktivitáshoz!

Például egy irodai munkás esetén, ahol a hátsó láncban már rost csúszással (értsd szerkezetilig is állandósult túlnyúlás) fűszerezett gyenge izmok, így derék és csípő tájéki fájdalom van, amint feláll egy ilyen cipőben rögtön aktívan dolgoznak az izmok. Ezzel segíti az edző munkáját, és saját fizikai egészsége gyorsabban javul. Pincér, orvos, raktáros, postás, nem kérdés! Pláne, hogy megszűnik az esti égő talpfájdalom.

És itt a trükk!

A mai ember legkritikusabb pontjai sorba véve: a derék, a nyak, a térd majd a csípő. És bizony a dolgok nagy része lentről indul! Ha rossz a bokád azt vagy a térded vagy a csípőd kompenzálja és hátad érzi… És még sorolhatnánk az összefüggéseket.

Ha ajánlanom kell, akkor Joya és Kybun. Ezek közép- és a felső kategória képviselői. Persze önmagában ezek is csak segédeszközök… Nem fognak mindent megoldani.

Szögezzük le, hogy semmilyen érdekem nem fűződik a márkákhoz. Egész egyszerűen a jelen világban, ahol egyre kevesebb idő jut saját magad újraalkotására, egy ilyen eszköz időt nyer. Folyamatosan aktívan tartja a stabilizáló rendszert. Segíti az edzői, és rehabilitációs munkát. Aktívan támogatja az egyént.

Ha elmész egy márkaboltba, akár 1-órát is foglalkozik veled egy hozzáértő szakember, és semmilyen vásárlási kötelezettséged nincs. Megéri kipróbálni, hogy milyen élmény! Ha magasabb testtudatosággal mész, kifejezetten érdekes lesz különböző színtű cipőket tesztelni. Szinte egyesével változik az aktivált izmok száma, és az aktiváció erőssége. Én a pécsi boltban jártam és nagyon elégedett vagyok a szakmai felkészültséggel. Interneten is tudnak segíteni a választásban.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.