A szomszéd füve tényleg mindig zöldebb?

Nagyon érdekes az a paradox emberi viselkedés, ami szerint nyugaton azért napozunk, hogy barna legyen a bőrünk, keleten pedig a hölgyek napernyővel járnak, nehogy porcelán fehér bőrük barnuljon. Természetesen ennek társadalmi és történelmi okai vannak, de a helyzet: ami nekem van az nem elég jó, olyan kell ami neked van! Miért zöldebb mindig a szomszéd füve?

Erre a választ saját önismeretünkben és vágyainknál érdemes keresni, de….

Mi köze ennek a testalkat típusokhoz?

  • A testmozgás és az edzés típusa egy hosszútávfutóból nem fog súlyemelőt faragni.
  • Akinek széles csípője és óriási vállai vannak, nem lesz manöken.
  • Mindenre van kivételes példa és lehet kísérletezni. A befektetett energia nem lesz arányban az eredménnyel. Neked azt kell eldöntened, hogy az időd, energiát, pénzed hova fókuszálod.

Miért fontos figyelembe venni a testalkatot?

A testalkatunk genetikailag meghatározott, már gyermekkorban mérhető, előre jelezhető (vállszélesség, végtagok hossza, csípő szélessége). Kemény munkával, látszólag felülírható, de hosszú távon ez a változás nem tartható. Tehát: van egy genetikai keret, aminek a határain belül mozoghatunk.

A reklámok, és plakátok, guruk által hirdetett, csoda étrendek nem húzhatók rá mindenkire. A tipizálás nem veszi figyelembe az életmód tényezőit, ami a leginkább befolyásolja egészségünket. Például: alvásminőség, stressz, edzésmúlt, életkor. Az emésztőrendszeri és felszívódási problémák, szerzett elváltozások, más-más megközelítést igényelnek.

Mi lenne, ha abból hoznád ki a legtöbbet, amid van?

A 3 fő típus

Ektomorf

Vékony, csontos, gyors anyagcsere és alacsony testzsír százalék jellemzi. Keskeny kéz és lábfej. Válluk álltalában keskeny, mellkasuk szűk, és álltalában hosszú karjuk lábuk van vékony izomzattal. Ők az igazi nehezen fejlődők a konditeremben. Tipikusan a nők által áhított a férfiak által nem szeretett alkat.

A fejlődés lehetséges útja (izomtömegnövelés esetén):

  • nagy intenzitás, alacsony ismétlésszám
  • összetett gyakorlatok
  • kevesebb cardio jellegű edzés
  • alapgyakorlatok: guggolás, felhúzás, nyomás, húzódzkodás

“Sportágak tekintetében az ebbe a kategóriába sorolhatók közül kerülnek ki a jó állóképességű sportolók.

Könnyű csontozat, kisebb testfelület miatt. A törékeny testfelépítés erősportok esetében nagy sérülésveszéllyel társul. Az olyan sportágakban ahol a tömeg előny, ott a kisebb izomtömeg miatt hátrányban lesznek.
Nem ajánlott: Mennyiségi edzés. Túlzásba vitt izoláció, dömpingszerű terhelés. Táplálkozás tekintetében, kifejezetten magas kalória bevitel (napi 4-5 étkezés). Bátran az egészséges zsírokkal és a szénhidrátokkal is!

Mezomorf

Nagy mellkas, sportos alkat, hosszú felsőtest és nagy izom erő jellemzi. Könnyen hízik és fogy. Tipikusan a „súlyzóra néz és izmosodik” típus.

Edzés tekintetében a mérsékelt súlyok használata, rövid pihenőkkel, a minél változatosabb mozgásformák jöhetnek szóba, figyelni kell a teljes test egyenletes terhelésére ugyanis az asszimetria a könnyű izomépítési tulajdonságok miatt hamar gondot okozhat.

“Táplálkozás szempontjából az egyenletes kalóriabevitel, és az aranyközépút jöhet szóba leginkább.”

Sportágak vonatkozásában itt a legjobb a helyzet szinte bármely szakágban eredményesek lehetnek. Képesek sokáig alacsony testzsírszázalékon üzemelni, erő és gyorsasági sportokban is jól szerepelhetnek, képesek gyorsan súlykategóriát változtatni.

Endomorf

Vastag, ellenálló csontozat, puha izmok, kerek arc, rövid nyak, széles csípő és lassú anyagcsere, magas testzsír százalék jellemzi őket. Viszonylag könnyen építenek izomtömeget.

Bármennyi izmot is épít biztosan zsír is fogja követni azt. Könnyű hízás gyors kondíció vesztéssel is párosul.

A fejlődés lehetséges útja:

Hosszabb időtartamú közepes intenzitású edzés, mérsékelt volumenű edzésprogram.

“Tipikus tévút ilyenkor kizárólagos kardió edzés, és a csoda zsírégető edzések.”

Táplálkozási szempontból a takarékos gének miatt, az endomorfok nagyon gyorsan vész üzemmódra kapcsolnak, ezért a koplalás és a túl gyakori böjt is félre vezethet. Fontos hogy minőségi ételeket fogyasszon, ne pedig emmennyiségit. A zsírmentes „divat” ne tévesszen meg!

Sportágak tekintetében, a méretspecifikus sportok és ahol a tiszta erő előny, ott tarolnak! Például: erőemelés.

Evezés is szóba jöhet a nagyobb tüdőkapacitás miatt, viszont a nagyobb tömeg miatt a mobilitásnak és a maximum sebességnek is vannak korlátai.

A valóságban gyakran keverednek

A 3 fő testalkattípus és azok keveredése látható az utcákon. Viszont a hozzáértő szem látni fogja, melyik van túlsúlyban, és ez remek támpont lehet sportágválasztásnál vagy az étrended megalkotásánál. Ilyen kevert típus pl „körte” (ekto-endo)

Létezik egy 1-7-ig skálázó pontrendszer, amiben a keveredések mértéke megállapítható. Tapasztalatom szerint, a nagy alapelveket használva nem kell numerikusan meghatározni, maximum élsportoló esetében.

A testalkat típusod figyelembevétele mellett, érdemes a testösszetétel vizsgálatával és számbavételével foglalkozni. Olyan, mint egy kilométerkő, honnan jövünk, merre tartunk.

Megkapod a test viszonyított zsír tartalmát, víz tartalmát, izomtömegedet, csonttömeget, alapanyagcsere értéket. Persze bele lehet kötni, ennek a pontosságába, de ha ugyanazt a mérőeszközt használod, támpontnak tökéletes, elég 1-2 havonta az újabb mérföldkövet megnézni és tudni fogod merre van az előre. Ugyanis a testünk megváltoztatásával, vagyis a testösszetétel arányainak változásával (életmód,sport) az anyagcserénk természete is változik, hiszen a nagyobb izomtömeg és a kisebb zsírtömeg másként “éget”.  Például egy kövér endomorf is könnyebben fogy, ha az izomtömege egyre nagyobb. 

Az ezernyi anyagcserét illető folyamat közül, a pajzsmirigy egy nagyon fontos szabályzó. Alul- vagy túlműködése okozhat tartós súlygyarapodást, vagy soványságot is! A témában lesz egy hiteles mindenki számára érthető előadás:

(Visited 1 028 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.