Mi az a multi-sport? 

A következő bejegyzésben egy általános kifejtést olvashatsz erről a fogalomról.

Talán már találkoztál ilyen nevű applikációval, okos órával, vagy újságrovattal, de itt most a sporthoz  való hozzáállásomról lesz szó. Számomra ez egy szemléletmód. Nevezhetnénk funkcionalitásnak is, de annál bővebb. Azt jelenti, hogy egy olyan testet és elmét fejlesztünk ki, ami képes a legkülönbözőbb tevékenységekkel – legyen az sport, hétköznapi rutin vagy vészhelyzet – fájdalom és sérülésmentesen hatékonyan megküzdeni.

A multi-sport számomra több komponensű jelenség. Megfelelő mobilitás, rugalmasság, erő és állóképesség ahhoz, ha körbe akarod tekerni biciklivel a Balatont, ha futóversenyre készülsz, ha segíteni kell a nagyinak egy rekesz almát kivenni a csomagtartóból, vagy ha konditeremben szeretnél jól látható súlyokat megmozdítani, netán extrém sportokat próbálnál ki.

Túravezetői tapasztalatból tudom, mennyi embernek okozott gondot a puszta beszállás egy rafting hajóba, vagy a síléc fel és levétele, nem is beszélve az evezésről vagy egy emelkedőre való feljutásról. Fiatalon ez talán csak egy kicsit kellemetlen mások előtt. Ám az idő előrehaladtával a szív és koszorúér megbetegedések, a keringési zavarok, az elhízás és a cukorbetegség okozta ágyhoz kötöttség már az egész családodra kihatnak. Akár tetszik, akár nem, mindenki felelős a saját testéért, egészségéért. Nem is gondolnánk, az élet hány területére van pozitív hatással a multi-sport életmód.  Az élettani funkciókra gyakorolt hatást egy másik írásban fejtem majd ki. Addig is itt egy lista a teljesség igénye nélkül:

  • A szív és keringés egészsége, tüdőkapacitás növekedése.
  • Betegségekkel szembeni, az átlagnál jobb ellenálló képesség. 
  • Pszichés öröm, attól hogy képesek vagyunk a legkülönbözőbb szituációkban helytállni.
  • Dopamin „boldogság hormon” felszabadulás, a mozgás hatására.
  • Szociális kapcsolatok lehetséges fejlődése, bővülése.
  • Önbizalom, énerő növekedése.
  • Szexuális élet és teljesítőképesség javulása.

A cél, hogy a jó fizikumodra mindig számíthass, és minden helyzetben szabadon megélhesd az adott élményt. Büszkeség töltsön el, amiért még 100 lépcső tetején sem lihegsz. Mindezt úgy, hogy a multi-sport szemléletnek és a profi szakmai jelenlétnek köszönhetően minimalizálod azokat a rizikófaktorokat, ami az épségedet és egészségedet veszélyeztetheti.

Tapasztalataim szerint heti két vagy háromszor 1 óra koncentrált edzéssel elérhetők a célok. Egyre többen vagyunk olyanok is, akiket már nem csak a konkrét fizikai fejlődés vágya mozgat, hanem a mozgás szeretete és a funkcionalitás öröme. Van aki triatlonba vág bele, van aki a Spartan race-t próbálja ki és van, aki amatőr erőemelő versenyen indul. De sokan vannak olyanok, akik egyszerűen csak képesek szeretnének lenni a hétköznapi dolgokban, a lakás felújításban, a kerti munkában, vagy a baráti focin fájdalom mentesen részt venni.

Képes vagy rá te is, csak az oda vezető utat kell megismerni! A test, amibe születtünk hordozza a potenciált.

A fizikai egészségünkkel foglalkozás mértéke mindenki esetében egyéni és több tényezőtől is függ, de leginkább az adott egyén valódi céljától. A sport kerülése és a testmozgás hanyagolása fiatal korban nagy hiba, középkorban a betegségek melegágya. Aktív és boldog idős kor pedig elképzelhetetlen minőségi mozgás nélkül, mind fizikai mind mentális értelemben.

Ismerősek a következő kifogások?

  • Nekem nem kell edzenem, hiszen fiatalon sportoltam.
  • Nincs pénzem.
  • Nincs időm.
  • Én már öreg vagyok.
  • Nincs kedvem.

A fentiek mindegyike megcáfolható. Csak néhány megoldás a világból: szegényebb amerikai és orosz területekről jön a street workout, ma már hazánkban is elérhetők az utcai edzések. Észak-Olaszországban több az 50 év feletti nevező egy hétvégi futó versenyre, mint az 50 év alatti. Ha nem akarunk messzire menni, a magyar Szőnyi Ferenc, aki többszörös ironman rekordtartó 44 évesen tanult meg úszni.

Csak a célok megvalósításának időtartama és mikéntje változik, a lényeg nem.

Egy szó mint száz, mozgás szabadságra fel! Hogy többet és jobb minőségben lehessünk szeretteinkkel és önmagunkkal egyaránt.

(Visited 270 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.