Mi fán terem a testösszetétel mérés?

„Csak azon lehet változtatni, amit mérni tudunk”

Pwron edzői oktató anyag

Ezt a gondolatod egészségsport szintjén is fenntartom, így mindenki akivel együtt dolgozom, átesik egy FMS és egy testösszetétel mérésen. Előbbi az ízületi mozgástartományokról, stabilitásról és koordinációról szól.

Utóbbi a tested főbb összetevőinek arányait mutatja meg. Nem csak azt, hogy mennyi a testtömeged. Ilyen mérési adatok például: testzsír százalék, izom tömeg, zsigeri zsír arány stb.

Ezekből az adatokból egy avatott szem azonnal látja az életmódbeli sajátosságokat. Alacsony izom tömeg mellett jellemzően a zsír arány és a csontsűrűség számai is beszédesek.

Az FMS és a testösszetétel mérés együtt gyakorlatilag a kiindulási állapotot mutatja meg. Csak a mérések önmagukban bármilyen sportolónak vagy olyan személynek hasznos, aki egészséges testben szeretne megöregedni. A mérések célja: pontosan, számszerűsítve tudjuk, hogy honnan indultunk, milyen állapotban van a testünk.

Függetlenül attól, hogy táplálkozással kapcsolatban kértél-e tanácsot, mind a két vizsgálatot elvégezzük két havonta. Így objektíven is láthatod, honnan jössz és merre tartasz! Ugyanis mindenkinek saját kis mappája van és minden felmérő adatát bármikor előtudom hívni.

Képen egy jól alakult, fogyás célú adatsorról, ahol nagyon kevés izömtömeget veszítettünk hála a súlyzós edzésnek.

Az FMS felmérés, önmagában fél óra alatt megvan. Egy ilyen alkalom viszont 60-75 perces. Sokat beszélgetünk, elemzünk és testösszetételt is ilyenkor mérünk, ami:

  • csupán 2 perc
  • mezítláb, ruhában történő mérés, levetkőzést nem igényel
  • szervezet számára nem megterhelő
  • fájdalommentes
  • non- invazív vizsgálat
  • bármilyen gyakran megismételhető
  • az eredmény azonnal nyomtatásra kerül

Milyen következtetésekhez juthatunk a folyamatos mérésekkel?

  • Már 1-2 kg zsírtöbbletet is megmutat, tehát a BMI-vel ellentétben már igen korán diagnosztizálható a zsírtömeg és az izom tömeg változása.
  • A csonttömeg változásából következtetni lehet a csontritkulás kialakulásának veszélyére, vagy arra, hogy az illető nagyon régen dolgozott ellenállás ellen. Vagyis a saját súlyával vagy súlyzókkal.
  • Jó alapja lehet az edzésterv kidolgozásának
  • A testzsír és izom arány nagymértékben befolyásolja a sportteljesítményt, ennek köszönhetően az elért eredményeket.
  • Összehasonlíthatóvá válnak a különböző edzés módszerek, az étrend-kiegészítők hatásai a szervezetre

Életmód váltás esetén:

A szervezetben végbemenő változások konkrétan kimutathatóak és mérhetőek, ha a program kezdetén, közben és utána is elvégezzük a mérést. Láthatóvá válik, hogy az elvárt fogyás valóban zsírból fogy, nem esetleg az izomtömeg drasztikus csökkenése, vagy a csontozat ásványi anyagainak a csökkenése okozza a változást.

Ha szeretnéd végre a sportcéljaidat elérni akkor gyere és menjünk egy megtervezett úton. Kattints ide!

Nem sportolsz, de kíváncsi vagy milyen állapotban van a tested? Mérjük fel a mozgásmintáidat, és a testösszetételed! Kattints ide!

(Visited 401 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.