Az előző részekben kifejtettem, hogy a biohacking tulajdonképpen olyan módszerek gyűjteménye, amik alkalmazásával elérheted az ember legoptimálisabb működését. Ebben a sorozatban nem drasztikus, egyenként is eredményt hozó technikákat osztok meg veled. 

Első részt itt olvashatod. 

A második részt itt olvashatod!

8. Sprintek és a futás

Több súlyemelést, HIIT edzést, crossfit WOD-ot (Workout of the day) látok, nap mint nap, de valódi maximális intezitást ritkán! Hobbistaként nagy élmény belekóstolni a határokba. Komoly sportolóként pedig a robbanékony gyorsaság perdöntő lehet.

Rövid példa: 5 mp vagy 60 méter annyira kemény sprint, ahogy csak bírod álló helyzetből, majd 1perc pihenő. Ismételt meg 5x majd pihenj 3-5 percet vagy kocogj. Majd ugyan ez 10 mp és 15 mp sprinttel, de csak 3 körben. Farizmok, hajlítók és a feszítők másnapra meghálálják! Nagy lábmunka elé ne rakd!

A sprinthez kapcsolódik a futás, mint korábbi blogomban írtam az edzett agyról, a séta és a 30-40 perces kocogás vagy futás. Bármilyen korban segíti agyunk jobb teljesítményét és frissességét!

Demencia, memóriazavar és túlzott stressz esetén a kutatások alapján két hónap alatt jobb állapot érhető el, mint gyógyszerekkel.

9. Meditáció

Bárhogy próbálom megkerülni, nem lehet. Sokat küzdöttem a perfekcionizmusommal e téren. A 10 napos Vipassana meditációs elvonulás után azt gondoltam, hogy az a minimum hogy napi 1×1 de inkább 2×1 órát ülök, és próbálom tisztítani a fejem. Hát ebből mostanra örülök, ha ülök 20 percet. De az is számít! Minden lépés számít! Nagyobb fókusz, békésebb elme. 

Én személy szerint a Vipassana meditációt gyakorlom, de az esztergomi Eredeti Fény Zen Templom munkásságáról is nagyon jó híreket hallottam. Mindkettő technika elérhető magyarul, magyar földön. Ha a hagyományok nem a te utad, vannak rávezető applikációk. 

A lényeg a következő, ülj le lehetőleg egyenes háttal, figyeld a légzésed az orrodnál és ébredj rá arra, hogy az a hihetetlen gondolatat áradat az elmédben nem te vagy.

10. Lógj!

A függeszkedés egy csoda. A gerinc dekompresszióját természetes úton elvégzi. Fogj meg egy rudat és lógj róla 30-90 másodpercet. Persze ehhez kell némi fogáserő, amit az egér és a billentyűzet nem fog megadni. Remekül használható a fentebb említett GTG (Greasing the Groove) módszer. Lógás esetén kiengedheted a vállövet és a sarkakat told lefelé. Fontos, ha függésben gyakorlatokat végzel nem csak lógsz, akkor tartsd feszesen a vállaid!

11. Ha futsz, tanulj a futásról

Nagyon sokan futnak, de edzőként rémes végignézni a Margit-sziget sávjait. Bokák, térdek szanaszét, futótechnika=0. Tisztelet a kivételnek. Ma már több hétvégi futó kurzus is van, sokszor videó elemzéssel, ahol kívülről láthatod magad. Azt hisszük a futás mindenkié, de 10-ből 5 esetben több kárt okoz mint hasznot hoz. Önképzéssel áthidalható a probléma!

12. Barátság az egylábas és egykezes gyakorlatokkal

Ha már sok volt a guggolás, a fekvőtámaszok és a TRX evezés, egy teljesen új világba léphetsz az egykezes nyomásokkal, bolgár guggolással, pisztoly guggolással, kitörésekkel, szökdelésekkel. Mind törzs stabilizációs, mind motoros kontroll szempontjából aranyat érnek. Nem kell feltétlen Bosu labda és instabil felület.

+1 tipp: A szokás rendszer

A naptárad. A legjobb barátod. Ha csak 1 dolgot is szeretnél a fentiek közül beépíteni, akkor szokássá kell válnia.

Keresd ki neki a helyet és az időt a naptáradban. Ha megvan, írd ismétlődőre minden hétre. Készülj rá, olvass utána, dédelgesd és hirtelen már 2 hónapja csinálod is!

Bónusz tipp: Kérj segítséget

Ha már beleástad magad, több oldalról megfogtad, de mégsem megy, kérj segítséget! Minden területen megvan a megfelelő és hiteles szakember, sőt én szívesen szoktam válaszolni olyan kérdésekre, amiről látszik a feltevő téma ismerete, de elakadt. Ez nem pénz és óradíj kérdése, hanem embertársi segítség.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.