Az előző részben kifejtettem, hogy a biohack tulajdonképpen olyan módszerek gyűjteménye, amik alkalmazásával elérheted az ember legoptimálisabb működését. Ebben a sorozatban nem drasztikus, egyenként is eredményt hozó technikákat osztok meg veled. 

Elolvasom az első részt

3.Szauna

biohack

Megannyi jótékony hatás, bele sem kezdenék mind leírni… Számomra a regeneráció és a méregtelenítés a legfontosabbak a szaunával kapcsolatban.

A Finn tanulmányok olyan komoly betegségek esetén is említi mint, demencia, Alzheimer-kór, vérnyomás gondok. Itt a mérték és a saját komfortzónáddal való játék fogja megadni mi a jó neked, de a szauna melletti kis táblák álltalában középre lőnek. Nem túlbonyolítani kell, hanem csinálni.

4.Időben korlátozott étkezés

Sok információ elérhető róla, én is írtam már pár dolgot.

Két saját tapasztalatot osztanék meg. A hihetetlen mentális fókusz és frissesség kb. 14-15 óra után! A másik, amikor tanulmányokat kerestem és volt egy egeres. Lesokkolt. Két egér csoport, ugyanannyi kalória minden nap és olyan arányban, ami amúgy sem túl egészséges egér szempontból. Az a csoport ahol 24órában ehettek metabolikus szindrómával küzdött és 30% sőt akár 40% túlsúlyt is összeszedett. Na és a másik csoport? 8 órában ehettek de ugyanannyi kalóriát és 8%!!! testzsíron elketyegtek, metabolikus szindróma nélkül! Hogyan? Többek között az autofágia a válasz, mint sejtes önemésztés.

Határozd meg a jelenlegi időablakod.

Egyél csökkentett időablakban. Ismerd meg a Neked megfelelő ablakot. A belépő 12 óra, a 8 óránál kisebb ablak már hosszútávon nehézkes és nem biztos, hogy szükséges. Az étkezéseket igazítsd a saját és családod életéhez. Kihagyhatod a reggelit, vagy a vacsorát hozhatod előrébb. Utóbbi jobb, de nem mindig jön össze nekem sem.

5.Cipelés-mászás

biohack

Ez az igazi funkcionális „hasazás” és vázizom edzés.

A legtöbben, akik edzőterembe járnak vagy akár utcai edzőparkba, biztosan hallották már hogy a legfontosabbak a húzás, tolás, guggolás, csípőhajlítás. És itt kéne lennie a jó nehéz cipeléseknek, a megfelelő technikával. Két kézben, 1 kézben, fent lent, fej felett, zsákot, rudat, kettlebellt, ami van.

Kéz a kézben jár a mászásokkal. Négykézláb, medvejárás, keresztező járás és társai. A törzs és a valódi funkcionalitás szempontjából elengedhetetlen képességek. Mire volt való a testünk néhány 100 éve hanem cipekedésre és mászásra különböző terepviszonyok között?

6.Mezítlábas móka

Mikor jártál utoljára fűben vagy homokon mezítláb? És esetleg erdőben? Minden a torony az alapjainál kezdődik!

A stabilizációért felelős izmokat a legjobban az egyenetlen talajon való mezítlábazás eredményezi. Jót tesz a talpadnak, a bokádnak és a legfőképp a gerincednek! Sajnos az állandó cipő használat elgyengült és néha kóros lábtartásokhoz, elváltozásokhoz vezetnek. Számos minimalista cipő van a piacon, nekem egy fivefingersem van és laza talajon erdőben imádom, a nagyon köves talaj viszont hamar kimeríti a lábam, városi környezetben aszfalton pedig nem használom.

7.Pavel és a GTG

Olajozd a mozdulatot úgy, hogy rengetegszer gyakorlod, de sosem fáradsz ki!

A koncepciót Pavel Tstatouline-nak tulajdonítjuk. A lényeg, hogy válassz egy mozdulatsort vagy gyakorlatot, amiben szeretnél erősebb lenni. És abból a mozdulatból csinálj 2-3 tökéletes ismétlést naponta 5-8 szor. Például ha van egy húzódzkodó rúd a lakásban, ahányszor elmész alatta húzz 2 db tökéleteset. Az idegrendszeri alkalmazkodásod az egekben lesz! Bármi másra is használhatod ezt a technikát a yoyozástól, az 1 lábas guggoláson át a szaltókig. Mi az álom gyakorlatod? Olajozd!

Mutasd a harmadik részt!

Elolvasom az első részt is!

(Visited 112 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.