Oka van annak, hogy a legtöbb bringás, futó, úszó vagy triatlonos nem szakít időt az erőedzésre. Nyilván tekerni sokkal jobb szórakozás, pláne ha az a sportod. Kint a szabadban inkább, mint a zsúfolt gym-ben. Ennek ellenére az erőedzés kötelező elem, ha továbbra is szeretnél örömöt lelni a kerékpározásban vagy bármely más állóképességi sportban. 

Az erőedzésnek rengeteg pozitív hatása van az állóképességi sport teljesítményedre is. Gyorsabbá válhatsz általa rövid és hosszú távon is.
A master korcsoport világában, azok a sportolók maradnak versenyképesek és fiatalosak, egészségesek, akik beemelik az erőnléti edzést a mindennapjaikba, míg a korcsoport többi szereplője le fog lassulni az évek múlásával.

Az izmaid és az öregedés

Egyszerűen az öregedés izom veszteséggel jár, és ha izmot vesztesz, akkor értékes wattokat is. Vagyis erőt is vesztesz, ami dominó módjára visz magával minden egyéb kvalitást, ami az állóképességi sportokhoz szükséges.

Sajnos a korral járó izom veszteség már a 30-as években elkezdődik. Ennek a mértéke nagyban függ az életstílusodtól. Természetesen a fizikai inaktivitás és az egészségtelen táplálkozás sokkal gyorsabb izom veszteséggel jár.

erőedzés

Kizárólag a kerékpározás, futás, úszás, nem tudja meggátolni azt, hogy veszíts a meglévő izomtömegedből. Az erőedzés viszont többféleképpen is segít ellen súlyozni ezt a folyamatot.

  • Két fontos hormon játszik szerepet a fiatalság megőrzésében: a növekedési hormon és a tesztoszteron. Kimutatták, hogy ez a két fontos hormon csökken az állandó és kizárólagos állóképességi edzéstől. Ezek a hormonok nem csak az izom növelésben és megőrzésben kulcsfontosságúak, de a regenerációs sebességet is növelik. És ugye aki jobban regenerálódik, az többet tud edzeni, aki többet edz erősebb… és így tovább.
  • Míg a szintetikus tesztoszteron tiltó listás, a gym-ben természetes módon növelheted a szintedet.
  • A robbanékony erőért felelős gyors izomrostok száma csökken a leginkább, az erőedzés segít ezt ellen súlyozni
  • Tudjuk, hogy a VO2max is romlik a kor előre haladtával. Az oxigén ellátás, szállítás és felhasználás minősége csökken. Az erő megőrzésével szinten tudod tartani a tüdő-izom oxigén ellátó rendszered.

A csontjaid, az inaktivitás és a kor

Csontsűrűségünk a 20-as éveinkig növekszik, ezek után ha inaktív életet élsz folyamatosan csökken a csontok szöveti sűrűsége. Gyenge csontozattal, sokkal jobban kivagy téve a sérüléseknek. Kutatások kimutatták, hogy a „túlzásba” vitt kerékpározás erőedzés nélkül, még növelheti is a csontritkulás valószínűségét.

  • Stressz, vagyis terhelés, alá kell vonnod a szervezeted. A test alkalmazkodik és ahol a terhelés van ott sűrűbb lesz a szövet (pl: erőemelők csontsűrűsége kimagaslóan a legnagyobb). Az fontos, hogy a kötőszövetek alkalmazkodnak utlojára a terheléshez, a kimutatható változáshoz 3-4 hónap is kellhet.
  • A hosszútávú állóképességi sportok rengetek energiát igényelnek a szervezettől, így kalóriákon kívül ásványi anyagoakt és vitaminokat, tehát a nem megfelelő étrend mellet biztos az is hogy kálcium deficitben leszel, a sok izzadás miatt.

A sporttal együtt járnak a sérülések is, így a megfelelő mobilitás, erő és csontsűrűség az egyik legjobb „protektor” amit felvehetsz.

Erőedzés a gymben – Mit csinálj?

Ha már időt szánsz arra, hogy lemenj a terembe, vagy edzőt fogadj ha nincsenek hónapjaid a kísérletezésre, akkor a nagy izomcsoportok és az összetett gyakorlatok fogják a legtöbb izmot, csontot és ízületet megmozgatni.

Az edzés utáni hormonválaszban újra előkerül a tesztoszteron és a növekedési hormon méghozzá emelkedett szinten. Saját súlyos edzéssel is elérhető a kívánt eredmény, nem csak vasakkal. De bizonyos esetben a vasakkal, könnyebben és biztonságosabban növelheted a terhelést.

Újra meg kell tanulni guggolni! Aztán a csípő gyakorlatait elsajátítani és ezzel párhuzamban az egész törzset erősíteni rotációval, cipeléssel, tartásokkal. Az egy és két kezes evezések szerepe épp olyan fontos, mint a fej fölé nyomásoké és a húzódzkodásé.

Ha felkészült szakemberrel edzenél, és méréseken alapuló programot szeretnél, keress meg bátran!

erőedzés
(Visited 28 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.