A fizikai terhelés és fejlődés nem csak a testre hat, hanem a mentális állapotra is. A rendszeres mozgás hozzásegíti az embert, hogy az élet minden területén a maximumot hozhassa ki magából, legyen szó munkáról, családról vagy akár az általános közérzetről. D.R. Brown sportpszichológus a Testmozgás, fitnessz és lelki egészség című 1990-es munkájában összegzi a testmozgás lelki egészségre gyakorolt hatását, mint például a stresszlevezetés, lehetőség a társas életre, önfegyelem kialakulása, az endorfinok kiválasztása következtében javuló közérzet.

– Számos tanulmány kimutatta a rendszeres mozgás immunrendszer erősítő hatását. Sportolás közben emelkedik az ún. makrofág sejtek száma a keringésben. Ezek a sejtek baktérium és vírusölő tulajdonságukról ismertek. Egy másik elmélet szerint a mozgás során végbemenő testhőmérséklet változás és a terhelés gátolja a baktériumok szaporodását.

– Az agy vér és oxigén ellátása szintén nő az edzésnek köszönhetően, így logikus, hogy a sport pozitív hatással van memóriára, koncentrációra és reakcióidőre. Ezt támasztja alá annak a kutatásnak az eredménye is, ami a rendszeresen sportoló és a mozgásszegény életvitelt folytatók képességeit hasonlította össze.

A rendszeres mozgás növeli a szexuális vágyat, aktivitást és az élvezetet. A sport pozitív hatással van a szimpatikus idegrendszerre, ami többek között a szervek vérellátásáért felel, így biztosítja a megfelelő dinamikát éles helyzetben.

Viszlát, szorongás és depresszió! Amellett, hogy a testedzés emeli a szervezet endorfinszintjét, az edzés valójában folyamatos pozitív „stressz” a szervezet számára. Ha mind a gyakoriság, mind az intenzitás megfelelő, akkor az agy alkalmazkodik ehhez a visszatérő stresszhez és megnöveli a stressz válaszban résztvevő noradrenalin és a szerotonin termelését. Mindkét anyag antidepresszáns hatású, vagyis ha valaki rendszeresen sportol, annak olyan hatása lesz, mintha mellékhatások nélküli gyógyszert szedne, vagy mintha be lenne oltva stressz és depresszió ellen.

– Az agy az öröm minden megélt formáját egy dopamin nevű hormon kibocsájtásával jutalmazza. Sajnos hajlamosak vagyunk dopamin függővé válni, legyen szó ételről, alkoholról, drogokról vagy sportról. A jó hír az, hogy a káros szenvedélyek által kiváltott dopamin termelés kiváltható a sport által, így az egészségtelen örömforrásokat sikerrel válthatja fel a mozgás, tehát könnyen mozgás függővé válhatsz.

– Kevés olyan üdítő érzés van, mint nyugtázni, hogy egy újabb határaidat feszegető edzésen vagy túl. Gondolj bele, milyen büszkeség tölt el, ha pár hét távlatából visszatekintesz az első próbálkozásaidra és a jelenlegi önmagadra. Edzésről-edzésre közelebb kerülsz az áhított alakhoz, míg végül a külső éned hűen tükrözi a belső magabiztosságod. Ennél jobban semmi nem segít hozzá az egészséges testkép kialakulásához.

Készen állsz felpezsdíteni az életed? Legyél tudatosabb, határozottabb és ne halogasd tovább az edzés elkezdését!

Hívj fel most! +36 30 652 79 69

(Visited 212 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.