Esettanulmány

Shmidt Rolf kerékpáros cimborám keresett meg még a télen azzal, hogy most már elég, ő sportolni és fogyni akar! Valóban akart! Lett is eredménye.

Táplálkozási tanácsadáson vett részt, ahova már hozott magával néhány napnyi jegyzetet arról, hogy mikor mit evett. Ezen az első alkalmon testösszetételt mértünk Tanita mérleggel, hogy legyen egy viszonyítási alapunk, mérhető és látható legyen objektíven a változás. Az itt kapott eredmények és napló alapján rögtön láthatóvá váltak vakfoltok és tévútra vezető „diétás” alapelvek.

Na de ne siessünk ennyire előre, a kezdet:

„A mély pontok, a nehéz időszakok gyakran nagy változást tudnak hozni az ember életében. Ez nálam se volt másképp, nagyon nehéz időszakon mentem keresztül, amikor nálam ez az egész sport és egészséges életmód elkezdődött. Ekkor 26 éves voltam és kb 95-98 kiló.”

„Az akkori fizikai állapotom a romokban hevert, egy hosszabb séta vagy túra is nagy kihívást jelentett számomra.”

„Az életmódban az első nagy változtatást 2019 márciusában tettem, elkezdtem futni és minöségibb ételeket enni. Sajnos eleinte az étkezéssel nehezen boldogultam, mert a munkám miatt szállodáról szállodára jártam a konyhám pedig egy darab vízforraló, egy vágódeszka és egy kés volt. Valljuk be nem egy optimális helyzet főleg egy kezdő életmódváltóknak, de így is sikerült kisebb nagyobb sikereket elérni.”

Ezek voltak a tények, az a hely ahonnan Rolfi elindult, aztán kelletek a barátok és egy sport, ami kimozdította.

“Egy nagyon jó barátom (Tarr Tamás) jóvoltából ízelítőt kaptam egy addig számomra ismeretlen kerékpársportból, az enduroból, és láttam, hogy ez jó. Minél többet mentünk bringázni, annál jobban tudatosult bennem, hogy más módon is kell tennem az egészségemért. Kitűztem egy célt, a cél pedig a 2019 októberében megrendezett Mecsekenduro kerékpár verseny teljesítése volt. Nagy mérföldkő volt az életemben, hogy sikerült a nagyon megterhelő a  verseny teljesítése, de nem álltam meg itt.”

Közös ismerősünknek, Gáspár Zsoltinak köszönhetően a street workout világából is ízelítőt kaptam. Elkezdtem Zsotival edzeni illetve csoportos órákra  jàrni, nagyon szépen fejlődtem mind testileg mind lelkileg.

Czimmer Patrikkal is Tamás barátomon keresztül ismerkedtem meg, említettem neki, hogy szeretnék vele egyeztetni mind táplálkozásról mind edzésről, mindezt azért hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból életmód, edzés és a kerékpár sport terén. Megbeszéltünk egy időpontot ahol átbeszéltük az akkori étkezési szokásokat, ellátott rengeteg hasznos információval, nagyon sokat tanultam tőle legyen szó táplálkozásról, táplálkozási módszerekről vagy edzésről.

Mire volt szükség és min változtattunk?

Rolf saját erejéből kutatott és állított össze magának étrendet. Ebből is látszott hogy elszánt! Viszont mint oly sokan ő is elkeveredett a diétás online ajánlások és tuti tippek labirintusában.  A hagyományos és részben hiedelem alapú “napi 5 étkezés szénhidráttal, mert akkor pörög az anyagcsere és a zsír, na az bűnös.” Ehhez jött még minimál dehidratáltság és alacsony rost bevitel. A zsíroknál kitértünk az omega 3 és az omega 6 arányára és arra, hogy nem a zsírtól lesz zsíros a testünk. Beállítottunk egy a fogyáshoz elegendő fehérje mennyiséget. Megemeltük a rost bevitelt és ezzel együtt a folyadék bevitelt. Amint a szénhidrátok java részt biztonságos, gluténmentes és teljesértékűre cseréltük el is indult egy fajta változás. Egész egyszerűen nem volt szükség állandó kalória számolgatásra, elég volt alap elveket betartani amit a tudomány ma már tud, csak sokan nem hajlandóak a saját igényeiket és hiedelmeiket félre rakni.

Megvizsgáltunk és rendszereztük az edzések milyenségét és gyakoriságát.

Ami ezután következett, engem is meglepett!

A második találkozásunk alkalmával újra egyeztettük az étrendi naplót. Beszéltünk az időszakos böjtölés lehetőségéről. És annyira bejött a 16/8 as ablak, hogy alig hittem a szememnek! (az időszakos böjtről itt olvashatsz) 3 hónap minőségi étkezés, mozgás és időben korlátozott étkezés és viszlát 8kg.

Elérkezett az első közös edzés! Rolfi Funkcionális mozgás minta szűrésen vett rész, ami után kirajzolódtak az erősségek és a gyenge pontok. Elláttam jó sok korrekciós gyakorlattal, és alapelvekkel. Miután beépítette az edzéseibe, jó pár hétig haladt előre.

Menet közben volt még 2 mérlegelés az utánkövethetőség miatt, és további közös edzés a street workoutban való fejlődést segítve.

Patrikkal töltött felmérés során kiderültek erősségeim, gyengeségeim. Ez mind a tudatos edzések érdekében. A mostani célom egy hosszú távon fenntartható egészséges táplálkozás és egy jó fizikum elérése és persze a lehető legnagyobb teljesítmény a kerékpár sportban, na megy egy-két muscle up. Egy biztos, Patrik ezek eléréséhez minden segítséget megad és támogat. Viszont ehhez az ember saját maga is kell:) Nekem ezt sikerült arról a bizonyos padlóról felszednem.

Szóval nézzük a hozzávalókat: Elszántság, változtatni akarás, majd egy csipet segítség kérés mert egyedül nem megy minden. Egy nagy kanál a táplálkozás minőségi alapelveiből, és a titkos formula ami kísérletnek indult, az időben korlátozott étkezés. Ezt jól összekevertük következetes rendszerességgel. Behabartuk rendszeres és tudatos testedzéssel. És így tűnt el 8 kg súlyfelesleg, 3 hónap alatt, a lehető legtöbb izomtömeg megtartása mellett. Javult az erő állóképesség, és az általános erő. Javult a funkcionalitás. Nőtt az önbizalom, és igen komoly kiállása lett Rolf-nak.

Amikor legutóbb találkoztunk és belépett az edzőterem ajtaján valóban meglepett a kiállása, energiája. A tartás hibája javulni látszott és testösszetétel mérés sem hazudott. Volt egy kis ijedtség mivel a fogyás üteme nagyon felgyorsult és vitt egy minimális izomtömeget is. Pont a felét a tankönyvi példáknak… Szorgosan küldött étrendi naplót, és korrigáltuk amit lehetett.

Nagykönyvi példája annak, hova lehet eljutni ha akarsz valamit, mersz segítséget kérni, és kitartasz! Remélem dolgozunk még együtt!

Gondolj bele: adott egy út amiről tudjuk hogy végig lehet rajta menni. Bontsd le lépésekre és tartsd be! Mindössze néhány év alatt, óriási változás fog történt, mi az egy emberi élethez képest…. Te is képes vagy rá! Akarod?

Ha igen, akkor hívj fel most! 0630/652-79-69 és megválaszolom a kérdéseidet, személyre szabjuk a lehetőségeket! A távolság sem akadály ,online is a rendelkezésedre állok! info@czimmerpatrik.hu

Addig is az alábbi linkről elérheted a videód és 2 útmutató fájt, bemelegítéshez és a masszázshenger használatához!

(Visited 439 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.