Karácsonyra páromtól kaptam egy könyvet, Anders Hansen: Edzett Agy címmel.

Az Edzett Agy első pár oldalának elolvasása után nem tűnt hiánypótló darabnak a könyv. Ahogy egyre jobban belemelegedtem kiderült, hogy az agyban történő változások és a mozgás összefüggései egy egyre duzzadó kutatási terület. A Forbes ajánlásával újra nyomott könyv tulajdonképpen számtalan pszichológiai, kognitív és fizikai testre vonatkozó tanulmány összefoglalója az agyunkban történő változásokra vonatkozóan. Agyterületek aktivációja, sejtpusztulás és sejt megújulás.

Ajánlom a könyvet motivációnak. Ha szükséged van még egy löketre, hogy rendszeresen mozogj, akkor ez a könyv a logikádon keresztül fog rávenni, hogy csináld! Mit és mennyit a blog végén.

Az első fejezet magáról az agyunk csodálatos és összetett működéséről szól. Itt ért az első meglepetés miszerint az agyunk az öregedéssel párhuzamosan – már 25 éves korunktól! – zsugorodik és a kapcsolatok minősége a sejtek és a különböző agyterületek között romlik. De a fizikai aktivitás képes ezt mérsékelni, sőt visszafordítani!

Agy

Majd beindul az agykerék. Rakd össze a képet a fejedben:

Az inaktív, bezárkózott, a változást kerülő idősek egyre fokozódó leépüléséről. Most tedd mellé azt a néhány ritka példát, amikor ugyanilyen korú embereket sétálni, futni, úszni, edzeni látsz. Drasztikus a különbség az ÖSSZES agyi funkció terén. De a memória, a problémamegoldó képesség, a kreativitás, stressztűrés és a szociális kapcsolatok mindenképpen.

Ha rosszul vagy menj sétálni és ha még mindig nem jobb a helyzet, sétálj még egyet.

Itt a gondolat, hogy “de jó majd idősen mozgok egy kicsit és milyen szuper papi/mami leszek”. Elnézést a lehangolásért, de ez egy folyamat. Az agy képes a változásra, sőt a hippokampusz zsugorodása vissza is fordítható, de nem megy egyik napról a másikra, és nincs pirula.

Viszont a mozgásnak már mérhető, azonnali jótékony hatása is van az agyra! Minden lépcső, minden lépés számít.

Hansen könyve a teljesség igénye nélkül beszél a mozgás stresszre, koncentrációra, boldogság-depresszió viszonyára, és kreativitásra gyakorolt hatásáról.

Sokat segített, hogy tudományos, jól kutatott állításokat írt le a szerző, az átlagember számára is fogyasztható verzióban.

  • Megértettem végre hogy miért jobb az edzett emberek stressztűrő képessége.
  • A jobb koncentrációt magam is tapasztalom, viszont már értem is. Aki heti 2-3x végez valamilyen tartós pulzusszám növekedéssel végzett edzést, jobban tud fokuszálni, ADHD-s gyerekeknél óriási sikerrel.
  • Depresszió esetén 1 hónap alatt heti 2 edzéssel, az antidepresszánsokkal egyező hatás mutatható ki. Ez nem kis dolog!
  • A kreativitás és brainstorming esetében viszont a túl erős edzés kontraproduktív. Ez esetben a kreatív munka előtti néhány órában érdemes 30 percet kocogni például. De egy félmaraton már sok lesz, és a test regenerációja elvonja az agyi területekről a vért.
  • És a végére a LEGIZGALMASABB. Az „agytornáztató” app-ok, a rejtvények, és a sudoku valójában csak azt az egy képességet fejleszti. A sudokutól csak a sudokuban leszel jobb. Viszont a mozgás az agy minden területére kihat, a vérkeringés fokozásában és a sejtek megújulása tekintetében.

Az egész „agytorna” biznisz nagy sétákkal és kocogással, bringával túlszárnyalható!

Agy

Jó-jó de mennyi az annyi? Valóban pontos válasz nem létezik, de a kutatások, a tapasztalat és a könyv alapján kijelenthetjük a következőket:

       „Agyunknak minden egyes lépés fontos! Jobb, ha harminc percet mozgunk, mintha csak ötöt, de higgyük el az az öt perc is számít.” Anders H.

Ha látványos eredményt szeretnénk látni, sétáljunk legalább 30percig. A kutatások szerint az agyra a legnagyobb hatást a 3x45perces futás gyakorolta.

A könyv szerint az izomerősítés is jó hatással van az agyra , a kardió edzés mégis látványosabb eredményhez vezet az agy vonatkozásában. Általános egészség szempontjából mindenképpen keverd az erősítő jellegű edzést a kardióval! Így az izomzat, az ízületek, a csontozat és a szív, a keringés, a tüdő is megkapja a kellő karbantartást.

„Az intervallumedzés kétségkívül javítja állóképességünket, de annyira kifáraszt, hogy csökkenti a mozgás az agyra gyakorolt azonnali hatását” Anders H.

„Legalább félévnyi, heti néhány alkalommal végzett, rendszeres edzéssel viszont a lehető legnagyobb változást érhetjük el.” Anders H.

A könyv hatására más szempontból is elkezdtem figyelni az embereket és magamat is.

Mit ad nekem a mozgás? Többet mint gondoltam! És neked?

(Visited 521 times, 1 visits today)

Írd meg a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.